Només es veu, allò que se sap.
BRUNO MUNARI

LA PERCEPCIÓ

És la suma de la informació que ens donen els sentits i la interpretació que fem d'aquesta informació gràcies a allò que sap el nostre cervell. Podem dir que la percepció és= a sentits+cultura.
Depèn de la nostra capacitat física de veure, i la nostra capacitat de mirar, observar amb atenció.

“Veure” o “percebre” significa copsar mitjançant els sentits, rebre impressions sensibles tot ordenant-les en unitats de sentit. Els mecanismes fisiològics són automàtics, poca energia gasta el sistema nerviós per fer tanta feina, es tracta d´ una experiència directa que nosaltres experimentem com a veritat absoluta.

“Mirar” significa percebre però a més a més comprendre, contemplar, observar, descobrir, reconèixer,visualitzar, llegir, observar les imatges amb atenció, n´ estudiar-ne l´ estructura, les qualitats, la funció i el significat.
et veig.jpg
Es bo però saber que no som gens neutres alhora d´ interpretar imatges. Com que no podem copsar tota la informació de cop seleccionem segons els nostres interesos i coneixements anteriors. NO TOTS VEIEM EL MATEIX. El que sabem condiciona el que veiem.

També influencien la nostra visió els estereotips, aquells esquemes senzills que hem utilitzat des de petits per a interpretar o representar les coses o fets del món on vivim. És l'esquema del que sabem que ja mai repensem perquè així ho vam aprendre.
estereotip_de_flor.jpg
Els estereotips també fan referència a les idees preconcebudes que tenim de les coses. Són idees que hem anat adquirint per desconeixença i sobre les que no ens hem parat a reflexionar. Per exemple els estereotips de raça, que segueixen vigents.

El que sabem de les coses influencia per tant la interpretació que en fem. La primera projecció de cinema va espantar tant els espectadors que va fer sortir molts d'ells de la barraca on es projectava.


Ara ens sembla una pel.lícula innocent.

LA VISTA ENS CONFON

  • Les il.lusions òptiques
Imatges o formes que són percebudes de manera diferent a com són en realitat
Fernando Ortiz de Lejarazu ens ofereix opcions de comprovar-les:
http://www.educacionplastica.net/ilusiones.htm

  • Les imatges ambígües
Imatges que poden ser llegides de més d'una manera
ambigua2.gif ambigua3.gif ambigua6.jpgambigua4.jpg
  • Les figures impossibles
Són aquelles que poden ser dibuixades però que no es poden construïr a la realitat
cgifreu_impossible.jpg cgifreu_impossible2.jpg
cgifreu_impossible3.jpg cgifreu_impossible4.jpg
(imatges de cgifreu)
Enllaços:

  • Exemples de figures impossibles
impossible1.jpg

sensologia.jpg La sensologia

Quan obsevem dins del nostre camp visual no percebem tots els objectes que hi han. És per això que ens hem d'estar una bona estona buscant per trobar els objectes amagats dins d'aquests dibuixos

ON ÉS? àlbum amb imatges de companys d'ESO

Jocs per estimular la memòria visual